top of page
  • Obrázek autoraJiří Boháček

Novinky z Pragovky (listopad 2021)

Je za námi podzimní část sezóny. Navzdory pokračující celosvětové pandemii se ragby ve všech věkových kategoriích konečně vrátilo i na české trávníky. Co významného se za tu dobu stalo na Pragovce? A co nás do konce roku ještě čeká? Na tyto otázky se pokusíme odpovědět v následujících devíti bodech. Vítejte u čtení listopadového zpravodaje z Pragovky!


1. Spuštění SCM

Z celoklubového pohledu bylo nejvýznamnější událostí spuštění sportovního centra mládeže, známého rovněž pod zkatkou "SCM". SCM je programem pro rozvoj talentované mládeže. V něm mají mladí hráči (kategorie U12-U23) možnost absolvovat tréninky nad rámec běžné přípravy, a tím se zdokonalovat ve svých sportovních dovednostech. Podobná centra v současnosti fungují jen v několika málo českých klubech a jejich posláním je vychovávat hráče pro reprezentační výběry, případně je připravit pro profesionální zkušenost v zahraničí.


Za zmínku stojí fakt, že Pragovka centrum otevřela všem. Během prvního roku mají možnost se ho zúčastnit všichni hráči s chutí na sobě pracovat, bez ohledu na pobraný talent. Více informací o programu naleznete v rozhovoru se sportovním ředitelem klubu, Pavlem Syrovým, který vyšel koncem srpna.


2. Parkoviště u lávky

Silným tématem letošního roku byla a stále je situace ohledně parkoviště. V jednu chvíli to už vypadalo, že bude hřiště zcela odříznuto od okolního světa. Naštěstí, ve spolupráci s radnicí a místními spolky, se podařil vyjednat kompromis. Pragovka má pod svou kontrolou přístup k parkovišti, musí však důsledně dbát na jeho řádné užívání. To v praxi znamená zamezit vjezdu dalších vozů, jakmile se kapacita parkovšitě naplní. Jelikož je oficiální kapacita parkoviště omezená, klub vydavá povolenky oproti žádostem, přičemž prioritu dostávají trenéři a zásobování hřiště. Opět bychom rádi požádali všechny návštěvníky klubu o solidaritu s těmi nejpotřebnějšími. Vzhledem k probíhajícím stavebním úpravám v ulici Na Černé strouze doporučujeme parkovat u obchodního domu, který se nachází severovýchodně od hřiště, ve vzdálenosti deseti minut svižné chůze. Děkujeme!


3. Sportovní akce na hřišti

Během podzimu se hrálo na hřišti Pragy celkem 11 domácích utkání a tři turnaje mládeže, mezi kterými nechyběl ani turnaj PYRF kategorie U8. Ten hostí Praga na svém hřišti pravidelně. Výsledky sportovních akcí, společně s krátkými reportážemi a odkazy na fotogalerie jsme začali na webových stránkách zveřejňovat od poloviny září. Velký dík patří novinářům a fotografům z řad trenérů a rodičů, jejichž tvorba umožnila zmíněné souhrny vytvořit. Níže je uveden kompletní seznam těchto příspěvků.

Pokud bychom měli shrnout hlavní sportovní úspěchy, nelze mezi ně bohužel zařadit výsledek A-týmu, kterému se nepodařilo navázat na svou jarní formu. Páté místo v podzimní Extralize bylo daleko za ambicemi. Zřejmě nejvíce radosti proto přinesla dvě stříbrná místa kategorie U10 z "umisťovacích" turnajů. Konkrétně z Rugby Festivalu Olomouc a z PYRFU, který kategorie U10 hrála na Tatře. Uznání ale nakonec patří všem dívkám, chlapcům a mužům, kteří se srdnatě byli s medvědem na prsou.


4. Budoucnost hřiště

Pokud sledujete dění na Pragovce již nějakou dobu, je Vám známo, že vysočanské hřiště s přilehlou klubovnou není majetkem klubu, a ani městské části Praha 9. RC Praga Praha, z.s. (to jsme my) si ho pronajímá od developera a řadu let s ním jedná o podmínkách dlouhodobého pronájmu, který by našemu sportovnímu klubu zajistil relativní jistotu budoucnosti. Během posledních několika měsíců se vyjednávání posunula.


O vývoji v nedávném rozhovoru promluvil předseda klubu Luděk Kudláček: "Považuji to za největší úspěch tohoto dvouletého mandátu. Předmětem pokračujících jednání je nová nájemní smlouva s možností vybudování tréninkového hřiště a nové klubovny. Jednání stále probíhají nicméně bych rád ocenil velmi konstruktivní a vstřícné jednání majitelů hřiště a radnice Prahy 9."


O dalším posunu v této kauze budeme informovat.


5. Nové obsazení baru

Bar je srdcem klubovny. Po jeho úspěšné transplantaci (kdy byly barové prostory zrekonstruovány) za ním opět vidíme novou krev. Tou jsou manželé Berkovi, kteří za sebou mají první podzim. O jejich nadšení a cílech jste se mohli dočíst v rozhovoru, který vyšel v druhé polovině července. Pevně věříme, že jim humor a optimismus vydrží i pro jarní část. Zpětná vazba o jejich práci, která se k nám dostala, je výhradně pozitivní a jsme přesvědčeni, že se budeme mít opět na co těšit!


6. Zimní příprava začne už v prosinci

Tradicí bylo, že jakmile se zavřela brána Pragovky po zazimovací brigádě, trénovat se znovu začalo až v novém roce. Tato tradice končí. Letos se proces zimní přípravy rozběhne již na začátku prosince. Nejmladší děti budou trénovat v tělocvičně, muži částečně v posilovně, ale tím hlavním místem, kde poteče pragovácký pot, bude sportovní areál Pražačka. Více informací, včetně rozpisů jednotlivých kategorií najdete v tomto příspěvku anebo v aplikaci Sportlyzer.


7. Ragby jako součást komunitní akce Praga Art District

Dne 16. října v areálu Praga Art District proběhla akce pro obyvatele ze sousedství bývalého továrního komplexu, dnes ožívajícího brownfieldu Praga. Náš sportovní klub byl jeho hrdou součástí, a během dne zajišťoval pohybové aktivity pro malé návštěvníky. Pokud náš interaktivní stánek na hřiště nepřivede žádného nového sportovce, alespoň zajistil několika rodičům unavené děti, a volnou večerní zábavu... :-)


8. Na konci listopadu bude klubová "Valná hromada"

Pokud na Vás toto vydání zpravodaje působí spíše jako předvolební kampaň, v rámci které se stávající vedení klubu bije do prsou, co všechno dokázalo zařídit, nemýlíte se! Ve středu 24. listopadu proběhne členská schůze klubu, na které proběhne i volba nového výkonného výboru pro období 2022-23. Očekáváme - jako vždy - nelítostný souboj o každý mandát a ostré lokty v televizních debatách. Konec konců, jde o spoustu peněz. Více informací naleznete v této pozvánce. Budeme rádi, když přijdete a dáte nám svůj hlas. :-)


9. Vánoční večírek

Společenská akce klubu se bude konat na den přesně dva roky od uplynutí zatím posledního ročníku. Alespoň v to pevně věříme! Prosíme proto, abyste si zapsali do Vašich diářů 4. prosinec 2021. Lístky bude možné sehnat v předprodeji, který bude spuštěn během nejbližších dní. O něm a o programu budeme informovat na webu a prostřednictvím sociálních sítí.


Pokud jste dočetli až sem, děkujeme za Vaši pozornost. Chyběla Vám informace o konkrétním tématu? Máte otázky? Napište nám! Jsme rádi za připomínky a zpětnou vazbu. Pište prosím na email autora článku bohacekjiri@seznam.cz. Díky a ragby zdar!





bottom of page