top of page
  • Obrázek autoraJiří Boháček

Pragovácký zpravodaj - leden 2023


V lednovém zpravodaji přinášíme várku informací, která by žádnou Pragovačku a Pragováka neměla minout. Těšit se můžete na shrnutí novinek z akcí nedávno proběhlých a rovněž i na přehled toho, co se děje a dít bude v blízké budoucnosti. Jako je u našich zpravodajů obvyklé, jedná se o "delší čtení". Děje se toho hodně a, bohužel, ne vše je možné shrnout v jedné větě. Pro usnadnění brouzdání příspěvkem uvádíme jednotlivá témata s proklikem:

Co zaznělo na Členské schůzi?

V souladu se stanovami našeho spolku, které můžeme chápat jako ústavu Pragovky, se v listopadu konala Členská schůze. Během té se současný výkonný výbor zodpovídal členům ze své práce. Reportáž ze schůze společně s prezentací byla zveřejněna na webu. V tomto zpravodaji zmíníme pouze dvě novinky, které představil sportovní ředitel klubu Pavel Syrový. V obou případech se jedná o založení nové soutěžní kategorie.

V březnu tohoto roku bude z Ragbyové školky vyčleněna kategorie U6. Důvodem zřízení nové kategorie je usnadnit přechod mezi školkou a již plně "ragbyovou" kategorií U8. Změna se bude týkat dětí narozených v roce 2017 a hlavním trenérem nově vznikajících "šestek" bude současný hráč Pragy a reprezentant Radek Novotný. Více informací můžete získat v nedávno zveřejněném článku na webu.

Tou druhou kategorií, která by na Pragovce v blízké budoucnosti měla vzniknout, je dívčí tým do patnácti let. V případě úspěchu by šlo o historicky první, výlučně dívčí/ženský tým, jehož hráčky by nastupovaly s Medvědem na dresu. Díky tomu by děvčata, která "vyjdou" z kategorie U12, mohla pokračovat v klubu a nemusela shánět angažmá v jiných pražských klubech.

Miloslav Hradec v síni slávy

Ještě, než se přesuneme do současného roku 2023, nesmíme zapomenout na slavnostní uvedení pana Miloslava Hradce do pragovácké "síně slávy". Jeho jméno je nyní uvedeno na tzv. tabuli cti, která se nachází v klubovně naproti baru a nese jména legend, které se nejvíce zasloužily o rozvoj a slávu Pragovky.

Miloslav Hradec, který letos oslaví 90. narozeniny, hrál za Pragovku a tehdy československou reprezentaci zejména v 60. letech. Nastupoval na postu pilíře a vynikal svou rychlostí a fyzičkou. Jeho tehdejší spoluhráči vzpomínají v dobrém i na jeho povahové vlastnosti, zejména smysl pro fair play. Smysl pro humor pan Hradec ukázal během převzetí plakety, kdy ho potěšila skutečnost, že byl oceněn ještě během svého života, kdy si ocenění může náležitě užít.

Krátká reportáž z loňského Vánočního večírku je rovněž k dispozici na webu.

Vavříny z udílení cen Českého ragby 2022

U ocenění ještě chvilku zůstaneme. V sobotu 21. ledna se v Tyršově domě na Malé Straně udílely výroční ceny Českého ragby za rok 2022. Pragovácká stopa nechyběla. K největšímu úspěchu našeho klubu došlo v kategorii "Talent do 18 let". Vítězství si odnesl odchovanec našeho klubu Tomáš Petříček, který navzdory svému mládí již v minulém roce patřil mezi opory pragováckého "áčka".

Na takzvané bedně se umístilo i několik dalších osobností Pragovky. Obhájce kategorie Ragbista roku Dan Hošek se v královské kategorii umístil na 3. příčce, Matyáš Hopp byl stříbrný v kategorii "Reprezentant roku", Roman Šuster bral stejný kov v kategorii "Reprezentační trenér roku", Martin Koťátko junior se umístil na třetím místě v kategorii "Talentovaný rozhodčí roku" a Petr Čížek bral bronz v kategorii "Osobnost Extraligy".

Všem výše zmíněným gratulujeme k celonárodnímu uznání, přejeme mnoho zdaru a děkujeme za reprezentaci klubu!


Klubové priority pro rok 2023

Zkraje ledna se Výkonný výbor sešel, aby se domluvil na prioritách pro rok 2023. Výsledkem jsou tři, vzájemně se doplňující oblasti, které byly vyhodnoceny jako zásadní pro rozvoj klubu, a budou mít proto z rozpočtového hlediska přednost.

  1. Konsolidace mládežnických kategorií (U14-U18)

  2. Konsolidace "A" týmu

  3. Příprava na RWC 2023

Cílem tzv. konsolidace mládežnických kategorií je udržet a navýšit počet sportující mládeže v kategoriích U14, U16 a U18. Sportovci v tomto věku jsou přirozeně vystaveni faktorům, které od sportu odvádějí pozornost. Patří mezi ně postupně nabývaná svoboda, dostupnost jiných zálib a aktivit, přivýdělky z brigády a jiné. O co těžší je hráče v tomto věku u sportu udržet, o to je jejich dostatečný počet důležitější, neboť ragby se již nehraje turnajově, ale na zápasy, které vyžadují vyšší počet hráčů. Výkonný výbor proto uznal potřebu investovat do lepšího servisu u zmíněných kategorií a zároveň chce hledat účinné cesty, jak chybějící hráče doplnit. Konkrétní plány, jak toho docílit budou teprve vypracovány. Už teď ale můžeme očekávat častější pořádání zahraničních soustředění, zahrnutí do služby Servis pro zdraví (viz níže) a nový přístup v oblasti náboru.

Náš klub dlouhodobě sází na práci s mládeží. Tato strategie se s příchodem juniorů do seniorského kádru začíná pomalu vyplácet. Navzdory dílčím posilám z juniorky však áčko musí ještě pár let vydržet s jen velice omezeným přísunem čerstvých sil. To vše v době, kdy ostatní extraligové týmy posilují o zahraniční hráče. Chceme, aby Pragovka byla i nadále tradičním extraligovým týmem s těmi nejvyššími ambicemi. Proto se Výkonný výbor usnesl na podpoře seniorského ragby, která mladým a dospívajícím hráčům zajistí budoucnost, na níž mají plné právo – to je na vrcholu českého ragby.

Velikou příležitostí pro dosažení dvou výše zmíněných cílů bude světový pohár v ragby, který proběhne letos od září do října ve Francii. Každé čtyři roky, kdy se šampionát koná, se ragby tetelí na výsluní zájmu sportovních fanoušků. Ragby se dostává i do povědomí širší české veřejnosti. Kluby evidují zvýšený zájem ze strany potenciálních hráčů, fanoušků i sponzorů. Tento moment je velkou příležitostí i Pragovku, která ze zvýšeného zájmu o sport těžila již v minulosti. Nikdy se nám však nepodařilo ze situace vytěžit maximum, o což bychom se rádi pokusili letos. Za tím účelem byla sestavena pracovní skupina, která vypracuje plán doprovodných aktivit a s nimi spojených výdajů. Výstupy by měly být zveřejněny během jara.

Klubová pokladna: hledáme nové partnery, poskytujeme teambuildingy a příspěvky zůstávají

Výše zmíněné oblasti by měly být prioritami pro nacházející rok, nikoli však tím jediným, na čem bude klub pracovat. Na Pragovce je stále co zlepšovat. Dobrým příkladem jsou dámské toalety v klubovně, které dlouhodobě nesplňují kapacitní a ani hygienické nároky. Abychom se mohli do tohoto a podobných projektů pustit co nejdříve, sháníme nové finanční zdroje. Za tímto účelem jsme v průběhu ledna emailem oslovili i Vás, členy. Pokud pracujete pro zaměstnavatele ochotného podpořit náš klub, případně přímo některý z investičních projektů na Pragovce, budeme velice vděčni, když nám dáte vědět.

Výhody plynoucí z podpory našeho klubu přitom nemusí mít jen povahu dobrého pocitu či případného odpočtu daní. V uplynulém roce Pragovka úspěšně započala spolupráci s firmou Valeo, pro kterou náš klub organizuje teambulidingové aktivity. Spolupráce se přitom neomezuje pouze na areál našeho hřiště. "Animační" tým pod vedením Pavla Syrového skládající se z trenérů již vycestoval do Mexika a chystá se i do Thajska. Organizace teambuildingů je jednou z dalších služeb, které náš klub může případným partnerům nabídnout, a které pomáhají spolufinancovat nové projekty.

Jak se výkonný výbor zavázal na Členské schůzi v roce 2021, dodatečné finanční prostředky klub letos nebude získávat výběrem vyšších členských příspěvků. Členské příspěvky navzdory všeobecnému růstu cen a nákladů jsou zachovány pro rok 2023 na stávající úrovni (tj. 3 500 Kč / 2 500 Kč / 600 Kč za půlrok). Přehled ke členským příspěvkům společně s instrukcemi se nachází na webu v sekci Klub.

Služby společnosti Servis pro zdraví pro kategorie U14+

V první půlce roku 2022 začala Pragovka spolupracovat se společností Servis pro zdraví, která zajišťuje přednostní zdravotní péči na vysoké úrovni. V rámci pilotního projektu byly služby zpřístupněny kategoriím mužů a U18. Hráč, který utrpěl během tréninku či utkání zranění, získal od klubu zdarma vstupní prohlídku v brzkém termínu, kde mu byla provedena diagnóza. Následující návštěvy v rámci terapie si pak hráč hradil sám, přičemž výše poplatku se pohybovala okolo 500 Kč za návštěvu lékaře.

Motivací klubu bylo, aby se sportovcům v případě zranění dostalo rychlého a odborného vyšetření, které vyústí v řádné zotavení a následně k rychlému návratu do hry. Řešení zdravotních problémů "klasickou cestou" přes praktického lékaře totiž často trvá mnohem delší dobu a není uzpůsobeno pro sportovce.

Službu za první pololetí minulého roku využilo šest hráčů a jejich zpětná vazba byla výlučně pozitivní. Na základě těchto výsledků se klub rozhodl rozšířit nabídku hrazené první prohlídky i pro kategorie U16 a U14. Důvodem, proč se klub spoluúčastní právě v kategoriích U14 a starší, je zejména vyšší riziko úrazu. To přirozeně pramení ze vzájemných kolizi hráčů vyšších hmotností při vyšší rychlosti, nežli tomu je u kategorií žákovských (U12 a mladší). Samotné využití služeb společnosti Servis pro zdraví (bez klubového přispění) je však přístupné všem členům Pragovky. Pokud byste se rádi dozvěděli více informací, kontaktujte nás.

Rýsuje se sportovní kalendář na jaro 2023

S blížícím se startem nové sezóny se objevují i první informace týkající se sportovního kalendáře. Zveřejněn byl rozpis Extraligy mužů, která se letos naposledy bude hrát v osmi týmech. V roce 2024 se počet účastníků zúží na pouhých šest. O tom, které kluby to budou se rozhodne právě v letošním ročníku. Samozřejmě, i v letošním ročníku se bude hrát o mistra republiky.

Seniorský tým Pragy v roce minulém skončil na čtvrtém místě a letošní soutěž začne utkáním proti Vyškovu, které se bude hrát již 25. února na stadionu Markéta. Známé je i rozlosování dalších utkání. V domácích kulisách budeme mít možnost náš "A" tým vidět alespoň třikrát. Dne 11. března proti Slavii, 1. dubna s Tatrou a 6. května přivítáme v posledním, sedmém kole základní části nováčka ze Zlína. Ještě před začátkem soutěže by měl tým nastoupit k několika přípravným utkáním. Známe termíny alespoň dvou: 5. únor s Tatrou a 11. únor se Spartou. Obě utkání by se měla odehrát na Markétě.

Jedním ze sportovních vrcholů jara na Pragovce bude reprezentační utkání Mistrovství Evropy do 20 let. Čeští reprezentanti by se na našem hřišti měli utkat s jedním z dvojice Švýcarsko / Bulharsko. Přidělené pořadatelství je pro náš klub ctí a doufáme, že si tento sportovní svátek na naše hřiště přijdete 24. dubna 2023 užít společně s námi.

Na rozpis turnajů a utkání mládeže zatím čekáme. Celý ragbyový kolotoč by se měl rozjet v březnu, a jakmile budeme znát termíny, budeme informovat, zejména prostřednictvím aplikace Sportlyzer. Pokud nemáte, kontaktujte svého trenéra.

Nezapomínejme na rozhodčí

Podobně jako tomu je u jiných sportů, rozhodčí jsou často v ragby vnímáni jako "nutné zlo". Svým rozhodnutím mohou do velké míry negativně ovlivnit dojem ze sportovní události. A pokud jde vše dobře, pak si sudího většinou ani nevšimneme. Možná i proto byl počet aktivních rozhodčí z řad Pragováků tak nízký.

Role sudího je mnohdy nevděčná, avšak pro hru naprosto nezbytná. A podobně jako u hráčů, bez dostatečně široké základny a z ní vyplývající konkurence, je nereálné předpokládat zázračné zlepšení v jejich kvalitě. Dobrou zprávou je, že alespoň v mládežnických kategoriích Pragovky dochází v této oblasti k renesanci. V září uplynulého roku klub pořádal školení, díky kterému se čtyřčlenný kádr našich mladých rozhodčí rozrostl o dalších třináct (!) kousků. Díky tomu by měla být Pragovka schopna plně pokrýt potřeby domácích turnajů. Úspěchem bylo i zmíněné umístění Martina Koťátka v rámci výročních cen Českého ragby.

Pokud by Vás nebo Vaše dítě zmíněné příklady inspirovali a rozhodcovská dráha zní lákavě, neváhejte nás kontaktovat.


Děkujeme za účast v Průzkumu spokojenosti

Na závěr tohoto zpravodaje bychom rádi poděkovali všem, kteří se dosud zúčastnili probíhajícího Průzkumu spokojenosti. Velice nás potěšilo množství odpovědí a nápadů, které jste nám ve formuláři zanechali. Během měsíce února průzkum vyhodnotíme a závěry budeme prezentovat. Pokud jste dotazník ještě nestihli vyplnit, máte čas do pátečního večera, 27. ledna.

Díky za přízeň a přejeme úspěšný start do nového roku! Pokud máte dotazy anebo připomínky, kontaktujte nás na známé emailové adrese. :-)


bottom of page