top of page
  • Obrázek autoraJiří Boháček

ČSRU: Slavnostní zahájení soutěží XV


Během tohoto víkendu bude na stadionu Markéta dost živo. Ve včerejším příspěvku jsme informovali o plánované přípravě národního týmu U20 společně s prvoligovými mužstvy Pragy a Sparty. V neděli potom dojde z slavnostnímu zahájení "patnáctkové sezóny". Více informací o druhé zmiňované akci naleznete ve článku níže, jehož autorem je Karel Ševčík.


Že je letošní rok jiný než předchozí, snad už zaznamenal úplně každý. Změny postihly i sport tvrdých a nebojácných chlapů a dívek, tedy ragby. Nejvyšší ragbyové soutěže o patnácti hráčích musely být také zcela pozměněny a tak se boj o nejvyšší trofej Mistra republiky pro letošní rok rozběhne až v sobotu 22. srpna. Titul Mistra České republiky obhajuje loni dominující Sparta Praha, která má až do 7. listopadu, tedy dne kdy proběhne v Praze 6 na Národním stadionu na Markétě v držení jedinečnou trofej, kterou vytvořil známý ragbyový Doyen a umělec Jan Kudrna. Tato trofej je neobyčejná neboť je celá z přírodního materiálu, tedy ze dřeva a motivy hráčů znázorňují všechny atributy, které ragbyový zápas přináší, tedy boj, urputnost, ale také napětí, sílu. Dalším atributem této ojedinělé trofeje je neobyčejné štěstí a radost, které je doslova vpito do samotné základní podkladové desky, která je osazena názvy klubů, držitelů titulu Mistra republiky za jednotlivé období.

Ragbisté mají po vstupu generálního partnera společnosti J&T Banka a od zvolení nového Výkonného výboru (2019), který vede Dušan Palcr se svým týmem, za sebou spousty práce. Celá ragbyová obec, ale i veřejnost kvituje, že po dlouhé době se na důležité problémy nahlíží pohledem, který by v budoucnu měl přinést úspěchy v podobě zvýšení sportovní výkonnosti národních týmů mužů i žen jak v sedmičkové variantě ragby, tak v té klasické, kterou jsou patnáctky. O důležitých problémech se debatuje napříč kluby, názorově rozdílnými jednotlivci a v souladu se sportovními cíli nezaostávají i ty společenské, protože je to právě ragby, které celosvětově dodržuje tradiční pravidla, hodnoty a kodex. Za zmínku stojí hlavně velká snaha a úsilí, které bylo vynaloženo při vzdělávání trenérů v jednotlivých klubech a intenzivní debata o způsobu pomoci menším, novým či netradičním klubům v celé republice.

V neděli se také dočkáme poprvé oficiálního fotografování jednotlivých klubových zástupců a kapitánů jednotlivých družstev, které se přihlásili do nejvyšší 1. Ligy a nižší 2. Ligy Ragby XV.

Součástí převážně organizačního programu je také předání ocenění jednotlivcům a kolektivům, jež muselo být kvůli celosvětové pandemii na jaře tohoto roku zrušeno. No, popřejme tedy tomuto sportu hodně sil a štěstí, zaslouží si to, neboť je jen málo sportů kde máte možnost vidět v praxi slušnost v souladu s respektem a disciplínou. Závěrem je také třeba zmínit, že Národní stadion na Markétě v Praze 6, doznal za obrovské finanční pomoci Ministerstva vnitra České republiky velmi podstatných změn, neboť celé hřiště je pokryto plastickým trávníkem III. generace a splňuje tedy velmi přísné technické regule.

A v sobotu 7. listopadu se můžeme všichni společně těšit na Den Českého ragby, neboť uvidíme snad úplně vše a já pevně věřím, že to bude opravdový svátek podobný tomu, kdy se na stejném stadionu nedávno představili slavní Barbarians.


Karel Ševčík

bottom of page