top of page
  • Obrázek autoraJiří Boháček

Reportáž ze Členské schůze


Dnes je to přesně týden, co se konala Členská schůze klubu. Včera jsme informovali o největší změně, kterou shromáždění přineslo - navýšení příspěvků. V tomto článku se budeme věnovat zbývajícím tématům schůze.


Zasedací místnost ve druhém patře budovy radnice městské části Praha 9 přivítila relativně skromný počet účastníků, který se aktivně zapojil do zhruba 90 minut trvající schůze. Program schůze byl rozdělen do tří bloků. V první, informační části vystoupili stávající předseda klubu Luděk Kudláček a sportovní ředitel Pavel Syrový.


Předseda Kudláček na úvod svého vystoupení zhodnotil výsledky práce výkonného výboru v uplynulých dvou letech. Mluvil jak o úspěších, tak i přetrvávajících výzvách. "Mnoho lidí očekávalo úbytek členů v důsledku pandemie. Čísla však ukazují 8% přírůstek oproti 'před-COVIDovému' roku 2019," zmínil Kudláček, avšak hned poté dodal, že situace v dorosteneckých kategoriích U14-U19 zůstává kritická. Jako pozitivní označil stav klubových financí, který se podařilo, zejména díky neutuchající podpoře členů, udržet v černých číslech. Mezi úspěchy dále zmínil dokončení projektů, které významně zvelebily sportovní areál (nový plot, nový bar, renovace klubovny), pokračujícímu vzdělávání trenérů, snahu o vylepšení komunikace s členy klubu, či pokračující jednání s majiteli pozemku, na kterém se sportovní areál Pragovky nachází. Polem, na kterém úspěchu dosaženo nebylo, jsou podle Kudláčka sportovní výsledky. "Přecijen jsme sportovní klub a o výsledky nám musí jít. Bohužel, 5. místo mužů v podzimní Extralize se za dobré umístění považovat nedá."


V druhé polovině svého projevu pak předseda Kudláček představil cíle, na kterých by, podle něj, měl výkonný výbor pracovat v nadcházejícím období 2022-23. Mezi nimi se vyjímaly současné výzvy, tedy naplnění dorosteneckých kategorií a dosažení alespoň play-off v hlavní soutěži mužů, a také dokončení jednání s majitelem pozemku a získání dlouhodobého pronájmu, který by klubu na určitou dobu zajistil "existenční klid".


Pavel Syrový ve své řeči potvrdil slova předsedy Kudláčka, když ukázal vývoj členů podle věkových kategorií. Zatímco klub nemá problémy naplňovat kategorie do dvanácti let, u starších chlapců je někdy obtížné odehrát zápas v plném počtu hráčů. V kategorii U19 se tak daří jen díky partnerství s klubem Olymp Praha. Navzdory "demografickým" obtížím se jinak klubu daří plnit své předsevzetí v oblasti sportovního rozvoje. Mezníkem je spuštění programu Sportovního centra mládeže (SCM), ke kterému došlo letos na podzim. Vedle již zmíněného školení trénerů se daří i zvyšovat objem tréninkových dávek, jež jsou nezbytným předpokladem pro další rozvoj našich sportovců. Za neuspokojující označil Syrový současný stav trenérů pro SCM a výzvou bude pro sportovní úsek i rezignace stávajícího trenérského týmu u seniorské kategorie.


V rámci druhého bloku se hlasovalo. Vedle již zmíněných příspěvků členové odhlasovali i schválení výroční zprávy za rok 2020 (ke stažení níže) a zvolili výbor pro nadcházející období.

Vyrocni-zpráva-2020
.pdf
Download PDF • 622KB

Bohužel, do výkonného výboru nekandidovala žádná nová tvář. Zároveň, žádný ze stávajících členů se nerozhodl svou činovnickou kariéru ukončit a tak i v letech 2022-23 budou ve volené funkci pánové Kudláček, Syrový, Koťátko, Havlíček, Čížek, Matras a Boháček. Přítomní členové projevili zmíněné sestavě důvěru. V následujících týdnech by se měl výkonný výbor sejít a zvolit ze své řady nového (případně staronového) předsedu klubu.


Třetí blok schůze patřil otevřené debatě. Vzneseny byly dotazy ohledně doškolování trenérů, pravidel pro odstavování vozů na parkovišti, či fungování České ragbyové unie. Aktivním byl v diskuzi Petr Skála, který připomněl úspěch Bruna Kudrny, jakožto historicky čtvrtého člena ragbyové síně slávy. Petr Skála dále nabídl, že by mohl nezávazně zahájit jednání s klubem RK Petrovice o spolupráci v oblasti ženského ragby.


Po skončení diskuze byla schůze oficiálně ukončena. Ta další se bude konat zhruba za rok, tedy na podzim 2022.



bottom of page