top of page
  • Obrázek autoraJiří Boháček

Novinky z Pragovky (duben 2021)

Zhruba před dvěma měsíci jsme publikovali první vydání občasníku o tom nejdůležitějším, co se událo, děje a bude dít na Pragovce. Nyní vydáváme jeho pokračování, ve kterém se vracíme k tématu členských příspěvků a dále přinášíme várku nových informací, která by žádnému členovi „pragovácké rodiny“ neměla uniknout. Vítejte u jeho čtení.


Co je zase s těmi příspěvky?

V únoru jsme se obšírně rozepisovali o členských příspěvcích. Snažili jsme se vysvětlit, proč po členech žádáme jejich úhradu v nezměněné výši, a to i navzdory se nekonajícím tréninkům, turnajům a utkáním. Naším dnešním cílem není zásobu argumentů rozšiřovat, či je do omrzení opakovat. Chceme poděkovat. Děkujeme Vám všem, kteří jste jarní příspěvky již uhradili. Jsou vás více než dvě třetiny. Na grafu níže si můžete prohlédnout, jak se míra úhrad lišila mezi jednotlivými kategoriemi v klubu. Dovolujeme si upozornit, že data jsou platná k 8. dubnu. Ještě jednou, pokud patříte mezi přispěvatele, velice Vám děkujeme, že držíte klub nad vodou!


Pohyb v době pandemie

Pohyb je pro naše zdraví nezbytný stejně jako kvalitní strava a spánek. Bez tréninků a sportovních událostí, které jsou v důsledku vládních a ministerských nařízení významně omezeny, je udržení dostatku pohybu pro každého z nás mnohem náročnější. Vyžaduje to více disciplíny a kreativity. Dodatečná dávka disciplíny je zapotřebí, protože chybí tréninková rutina a s ní související tlak ze strany spoluhráčů a trenérů. A i když se ke sportování donutíme, opět tu není ten trenér, který by za námi stál a uděloval pokyny. Musíme být v tomto směru trenérem sami sobě.


Abychom v této situaci Pragovačkám a Pragovákům pomohli, spustili jsme v březnu dvě iniciativy. Cílem první z nich bylo dostat trenéra do všech domácností. V rámci akce s názvem „Praga cvičí online“ předcvičovala dvojice trenérů, Lucka Ajchlerová a Vašek Pokorný. Prostřednictvím aplikace Google Meet se mohl na cvičení připojit kdokoliv s internetem a s na webu dostupný odkazem.


„Úvodní zájem byl vysoký, předcvičoval jsem 25-30 lidem. V průběhu března se přidali i plavci z USK Praha, kteří také nemohou standardně trénovat,“ prozradil kondiční trenér Pragy, Václav Pokorný. Ve svých středečních a nedělních vysíláních se soustředil na trénink silové a rychlostní vytrvalosti. Žádné pomůcky k tomu přitom nebyly zapotřebí. „Pracovali jsme pouze s vahou vlastního těla a soustředili se na kliky, rotace, dřepy a posílení hlubokého stabilizačního systému,“ doplnil Václav.


Ani cvičenci pod vedením Lucie, kteří se rekrutovali především z řad mladších žáků, nemuseli své rodiče žádat o zakoupení činek a posilovacích strojů. S minimem běžně dostupného nářadí si mohli užít „hodně muziky“. Cvičení probíhala formou hry a zaměřovala se na koordinaci, obratnost a kondici. Trenérka Lucie hodnotí výkony svých cvičenců velmi pozitivně: „Můžu jenom chválit. Kdo se připojil a cvičil, odvedl super práci.“ Online cvičení pro mladší mládež a děti bylo rozděleno do dvou kategorií, účast byla silná zejména mezi nejmladšími. „Od počátku se přihlašovalo kolem 40 dětí, které se účastnily pravidelně až do teď,“ chválí docházku svých virtuálních svěřenců trenérka atletiky Lucie.


S přesunem tréninků na hřiště je v plánu program online cvičení pozvolna ukončit. O změnách v programu budeme informovat na webu, sociálních sítích a také prostřednictvím aplikace Sportlyzer. Poctivým účastníkům a jejich rodičům, kteří poskytli technické zázemí (a velmi pravděpodobně i motivaci) touto cestou děkujeme. Speciální poděkování potom patří našim online trenérům Lucii a Václavovi. Díky moc!


Komunitní výzva

Druhá iniciativa se pokusila povzbudit soutěživost a tím se poprat s absencí zmíněného „týmového tlaku“. Princip byl jednoduchý: hráčky a hráči si v aplikaci Sportlyzer zaznamenávali své sportovní výkony a za ně následně obdrželi body do tabulky. Kdo častěji, tvrději a déle trénoval, získal více bodů a posunul se v žebříčků výše. Akce nesla název „březnová komunitní výzva“. Možnost zaznamenat sportovní aktivity trvá, avšak již po skončení března jsme vyhlásili ty, kteří během třetího měsíce tohoto roku „vypotili“ nejvíce bodů. Jména těch nejlepších v každé kategorii naleznete v tomto příspěvku na webu. Sportovcům na špičce umístěným ještě jednou blahopřejeme. Hlavně, aby vůle a zápal vydržely i nadále!


Jelikož ragby je týmovým sportem, neodolali jsme pokušení se podívat i na srovnání výsledků mezi jednotlivými kategoriemi. Graf níže ukazuje, že hráči z kategorie mužů nasbírali, dle očekávání, nejvyšší počet bodů. Netěžili však pouze z široké hráčské základny, nýbrž i největšího průměrného dosaženého počtu bodů na jednoho hráče. Hned v závěsu byla kategorie U12, přičemž průměrný „muž“ získal za březen jen o 6 bodů více než průměrné medvídě z kategorie U12! Buď nás čeká zářná budoucnost, jakmile tvrdě trénující „U-dvanáctky“ dospějí, anebo pekelná současnost – to v případě, že tréninkové nasazení našich mužů je na úrovni starších žáků. Pevně věříme v platnost první hypotézy! 😊

Pokud bychom hledali odpověď na otázku, kolik sportovců se v dané kategorii seriózně zapojilo do březnové výzvy, výše uvedené průměry nám spolehlivou odpověď nedají. Rozhodli jsme se proto určit hodnotu 100 získaných bodů jako hranici mezi náhodným a soustavným užíváním sportovního deníku. Pravidelně sportující a zapisující účastník nemohl mít obtíže s překonáním zmíněné hranice. Výsledky (v grafu níže) nám ukazují, že opravdu poctivě se výzvy účastnila zhruba polovina mužů, třetina mládeže z kategorií U10 – U14 a výjimečně i někdo z kategorií zbývajících. I přes tato, ne úplně veselá čísla věříme, že výzva značnou část naší komunity zasáhla a povzbudila ji k usilovnějším, delším a častějším tréninkům! 😊


Spustili jsme sekci Partneři členům

Novinkou, u níž doufáme, že bude pro členy našeho klubu zajímavá, je spuštění sekce „Partneři členům“ na klubovém webu. Sekce je místem, kde mohou naši sponzoři inzerovat nabídky svých produktů a služeb členům klubu za zvýhodněných podmínek. Jinými slovy, možná poprvé v historii Vám může členství v Pragovce peníze ušetřit! 😊


Během psaní tohoto zpravodaje bylo zveřejněno již pět nabídek od pěti sponzorů. Ušetřit tak můžete při nákupu barev (Colorteam), vína (vína od Romana Šustera), spotřební elektroniky (Borgy), pořízení bezpečnostních dveří (Tresorag) anebo v případě kompletní rekonstrukce nemovitosti (Sanitop).


Pokud přemýšlíte nad tím, zdali je „vesmír“ v pořádku, aneb proč sponzoři, kteří už tak ze svých zdrojů podporují náš klub, ještě navíc nabízejí slevy pro jeho členy, není důvodů se znepokojovat. Možnost oslovit potenciální klientelu z řad členů může být rovněž pro naše partnery určitým benefitem. Jiní mohou slevu nabídnout, prostě jen proto, aby podpořili ragbyovou komunitu, protože se jim náš sport líbí. Nezapomeňte proto čas od času novou sekci zkontrolovat a v případě nalezení zajímavé nabídky neváhat, a využít ji!


Zákaz vjezdu na „klubové parkoviště“

Dubnový výčet zpráv bohužel nezakončíme pozitivně. Z kraje letošního roku byla u odbočky vedoucí na „naše“ parkoviště směrem z ulice U Elektry vztyčena cedule zakazující vjezd všem motorovým vozidlům s výjimkou těch, majících zvláštní povolení.


Zdroj: Google Maps


Nejbližší přístupné místo k zaparkování automobilu se nachází cca 400 metrů od nyní zapovězeného parkoviště u hřiště, přičemž zde není vzhledem k vytíženosti přiléhající zeleně žádná garance volných míst k zaparkování.


K regulaci provozu došlo bez jakékoliv předchozí diskuze se zástupci našeho klubu. Jsme si vědomi, že pro řadu rodičů neexistuje jiná možnost, jak dítě na trénink bezpečně dopravit, nežli vlastním vozem. Pověření členové výkonného výboru se proto touto záležitostí v současnosti intenzivně zabývají. Jakmile dojde ve věci k posunu, budeme o tom neprodleně informovat na našich webových stránkách a ostatních komunikačních kanálech. Do té doby Vás prosíme o respektování nového značení.


A co bude dál?

Na úplný závěr se podívejme do období nadcházejících týdnů a měsíců. „Třetí vlna“ pandemie v Česku je na sestupné trajektorii, a to jak z hlediska nově nakažených, tak i zemřelých. Vakcinace obyvatel České republiky postupuje. Možná pomalu, ale postupuje. Návrat tréninků na hřišti pomalu přichází, neboť aktuální nařízení ministerstva zdravotnictví umožňuje v omezeném rozsahu i organizovaný amatérský sport. Důvodů k optimismu je proto objektivně více, než tomu bylo v únoru, kdy jsme vydávali předchozí zpravodaj. Brzy přijde moment, kdy se zúročí všechna dřina a sebekázeň, kterými jsme si museli během tmavých zimních měsíců projít. Jak říká slogan výrobce sportovního oblečení „do světel reflektorů vás posouvá to, co děláte za tmy“. Tak, jako naši sportovci během „tmy“ v izolaci běhali a cvičili, stejně i my ostatní jsme se během období „temna“ museli omezit a vytrvat, abychom si mohli užít velké společenské otevření, které po dlouhé době nastane. A tento moment, který s sebou přinese i návrat našeho milovaného sportu, se blíží.


Dovolíme si ještě připomenout, že stále platí konání našeho sportovního příměstského táboru, určeného pro ročníky 2007 až 2014. Pokud se bojíte rizika spojeného s případným zrušením akce, upravili jsme naše podmínky, a v takovém případě, budeme připraveni navrátit vybrané peníze. Tábor má ještě pořád volná místa, neváhejte proto přihlašovat své děti prostřednictvím tohoto formuláře.


Pokud byste rádi poskytli zpětnou vazbu na zde obsažené informace, případně Vás zajímají témata zde nepokrytá, Váš názor uvítám! Prosím, kontaktujte mne na adrese bohacekjiri@seznam.cz.


Jménem VV RC Praga, Ragby zdar a pevné zdraví!


Jiří Boháček


bottom of page