top of page
  • Obrázek autoraJiří Boháček

Představují se debutanti Douša a Székely

Článek byl původně publikován v zápasovém programu během druhého, čtvrtfinálového utkání hraného proti Slavii na hřišti Pragy 15. října 2022.


Práce s mládeží je pro budoucnost klubu vždy zásadní. Náš dnešní soupeř, kterým je Slavie, se této zásady patrně v uplynulých letech držel, a tak je v letošní pohárové soutěži schopen nasadit až neuvěřitelně mladý tým, který bude páteří „sešívaných“ po mnoho nadcházejících let. Pragovka měla posil z juniorky v uplynulých letech jen velmi málo. Dobrou zprávou však je, že tento trend se obrací. Díky tvrdé práci našich trenérů mládeže budou seniorské týmy v blízké budoucnosti pravidelně doplňovány. Během tohoto podzimu v dresu „áčka“ Pragy debutovali dva hráči. Šimon Székely se objevil v utkání proti Říčanům a Tomáš Douša nastoupil o dva týdny později proti Spartě. S oběma přinášíme krátký rozhovor.


Během tohoto podzimu jsi nastoupil ke svému prvnímu soutěžnímu utkání za muže. Co to pro tebe znamenalo?


ŠS: Jsem potěšen, že jsem se konečně stal součástí A-týmu Pragovky. Pragovka a ragby je součástí mého života už od dětství a jsem rád, že konečně mohu podávat své nejlepší výkony v hlavním týmu Pragy.


TD: Určitě to pro mě znamená hodně, za prvé splněný cíl, protože každý chce hrát za A-tým a za druhé můj posun v kariéře.


Zmiňované utkání Pragovce nevyšlo a odnesla si z něho dost nepříjemnou porážku. Jak jsi byl spokojen se svým individuálním výkonem?


SŠ: Svůj osobní výkon nemůžu pořádně zhodnotit. Přišel jsem na posledních 10 minut, kdy zápas byl už vlastně rozhodnutý. Udělal jsem jednu skládku, zúčastnil jsem se dvou mlýnů a zápas skončil.


TD: Řekl bych, že jsem odehrál celkem slušné utkání. I přes pár individuálních chyb jsem tam měl i hezké momenty, takže jsem byl se svým výkonem spokojený. Ale vždycky to muže být lepší.


Vnímáš velký rozdíl mezi úrovní dospělého a mládežnického ragby?


SŠ: Největší rozdíl vnímám ve zkušenostech hráčů a organizaci hry. Hráči konečně vědí, kde mají stát a co mají dělat, což byl za mě největší problém v mládežnické kategorii.


TD: Určitě a to ve všech aspektech hry. Jak už v rychlosti, plynulosti nebo v komunikaci.


Pokud se podíváme dále do budoucnosti, jaké cíle si kladeš? Čeho by si chtěl ve své sportovní kariéře dosáhnout?


ŠS: Poměrně nově jsem se stal členem národního týmu České republiky v kategorii U20, kde jsem své první zápasy odehrál v červenci v Amsterdamu, takže můj cíl je jasný – zlepšovat se ve svých dovednostech a reprezentovat Českou republiku.


TD: Cílů mám mnoho, ale mezi ty momentální (aktuální) patří určitě se udržet a pravidelně nastupovat v A-týmu, dále se pak dostat do národního týmu. To je prostě pro každého sportovce to nejvíc a na jaře jak s U18 taky i s A-týmem vyhrát ligu. Co se týče dlouhodobého cíle, tak to je určitě hrát někde v zahraničí.


Vzkázal by jsi něco fanouškům Pragy?


ŠS: Pijte vodu a choďte fandit. Pragovku čekají lepší časy.


TD: Pořádně nám fanděte, Pragovka to bude potřebovat.

bottom of page