top of page
  • Obrázek autoraJiří Boháček

Praga ladí formu na sezónu, posílí ji Dumas a Mrtýnek

A-tým mužů má za sebou přípravný kemp v Jizerských horách, který zakončilo utkání proti Slavii. Mezi hráči vysčanského klubu se přitom objevily i dvě čerstvé posily. Jihafričan Jacques Dumas a český reprezentant do 20 let Adam Mrtýnek.


Dva hráči, kteří od jara posílí Pragovku nejsou pro české fanoušky ragby neznámou. Jacques Dumas se na pozici útokové spojky v české nejvyšší soutěži již předvedl v dresu Zlína. Během jara 2023 se bezesporu stal tahounem "divočáků". Adam Mrtýnek byl pak dobře vidět v dresu české "dvacítky" během listopadového mistrovství Evropy, které se konalo v Praze. S Pragovkou ho navíc pojí jeho otec, který za klub hrával. Oba hráče jsme krátce během soustředění v Jizerských horách vyzpovídali.


Jacques Heinrich Dumas



Jacqu, česká ragbyová veřejnost tě zná jako dirigenta zlínského útoku. Můžeš o sobě povědět něco více?

Je to tak, minulá sezóna ve Zlíně pro mne byla dobrou první zkušeností s českým ragby. Jinak je mi 28 let, jsem z Jižní Afriky a mám herní zkušenost i z gruzínské soutěže DiDi 10 a německé Bundesligy. Označil bych se za univerzálního útočníka, ale nejvíce mi sedí posty mlýnové spojky, útokovky a vnitří tříčtvrtky. Mimo ragby mám rád golf. Nejsem v něm nejlepší, ale vždycky jsem připraven zahrát pár jamek. Jsem ženatý a mám dvě dcery, které pro mne byly tím hlavním důvodem, proč ve 26 letech hledat profesionální angažmá mimo Jižní Afriku.


Proč jsi se rozhodl pokračovat v Česku? Proč právě Praga?

Česko se mi líbí a ragby mě tu baví. Pragu jsem si vybral na základě bohaté a úspěšné historie, ale taky díky vstřícným lidem, se kterými jsme měl možnost mluvit na začátku mého přestupu do klubu.


Jaké jsou tvé první dojmy? Co říkáš na tým?

Můj úplně první dojem byl: teda tady je strašná zima. (smích) Lidé v klubu jsou velice nápomocní a pomohli mi se zorientovat a usadit. Právě teď se účastním soustředěním mužů a kategorie U18 a musím říct, že je zde mnoho dobrých hráčů. Nemůžu se dočkat až uvidím, co tenhle tým dokáže během zítřejšího utkání proti Slavii.


Co bys chtěl s Pragou dokázat? Budeš mít kromě hraní v Pragovce na starosti i něco jiného?

Tím hlavním cílem je samozřejmě v tomto nebo příštím ročníku zvítězit v Extralize a rovněž pomoci při výchově mladých hráčů, kteří představují budoucnost Pragovky. Bude to právě trénink mladíků, kterému se budu rovněž věnovat. Mám dojem, že v Česku mají mladší hráči obecně problém s individuálními dovednostmi. Právě v této oblasti věřím, že budu moci přispět.


Adam Mrtýnek



Adame, můžeš se na úvod krátce představit? Kdo jsi, odkud přicházíš?

Ahoj, jmenuji se Adam Mrtýnek a je mi 20 let. Narodil jsem se tady v Praze, ale už 11 let žiju v Anglii ve městě Leicester.


Před Pragou jsi hrál ve Francii. Proč jsi se rozhodl jít hrát ragby z Francie do Čech a proč právě Pragovka?

Ve Francii jsem teď 5 měsíců nastupoval za tým SC Albi, který hraje třetí divizi Nationale 1. Pro Pragovku jsem se rozhodnul, protože jsem chtěl načerpat i nějaké zkušenosti z českého ragby. K tomu je třeba dodat, že můj táta Milan Mrtýnek rovněž hrával za Pragu a tak by se dalo říct, že mám Pragovku v krvi.


Jaké jsou Tvé první dojmy od momentu, co jsi se připojil k týmu? V čem je v porovnání s tvým předchozím angažmá největší rozdíl?

Zatím jsem byl v klubu vítán s otevřenou náručí. Od prezidenta klubu Pavla Syrového, přes Tondu, Romana a Bizu - všichni byli úžasní. Mí noví spouhráči mě obešli a začínám si s nimi už vytvářet přítelství na hřišti i mimo něj. Největší změnou ve srovnání s moji předchozí zkušeností jsou nové a vzrušující herní styly a koučování, které trenéři do hry přinášejí. Jsem přesvědčen, že to pomůže zvýšit kvalitu trenérů a hráčů jak v lize, tak i v národním týmu.


Jakých cílů by si na Pragovce chtěl dosáhnout?

Letos, kdy Praga slaví 80 let, to bude pro klub velký rok, kdy bude ještě větší tlak na výsledek. Mým osobním cílem pro nadcházející sezónu bude co nejvíce přispět k tomu, aby se týmu podařilo získat mistrovský titul zpět do Vysočan.


Oběma borcům děkujeme za rozhovor a přejeme jim co nejúspěšnější angažmá na Pragovce. Pragova se v Extralize představí ve svém prvním utkání za 10 dní, kdy odcestuje na první utkání do Vyškova (17.2. ve 14:00). Své první domácí utkání pak sehraje na stadionu Markéta ještě v únoru, a to proti Tatře (24.2. od 15:30).

bottom of page