top of page
  • Obrázek autoraJiří Boháček

Letní zpravodaj z Pragovky

Léto je v plném proudu a s ním i zasloužená přestávka od ragby. Pokud se vám snad už po ragby a Pragovce stýská, určitě vás potěší nejnovější vydání zpravodajského občasníku, které přináší souhrnné informace o dění v našem klubu. V tomto vydání se poohlédneme, mimo jiné, za výsledky uplynulé sezóny a podíváme se pod pokličku příprav na Mistrovství světa.


Jaké bylo výsledkově jaro 2023?

V soutěžích pořádaných Českou rugbyovou unií Pragovka letos nasadila všechny smíšené a chlapecké / mužské kategorie. Nejvíce pod drobnohledem bylo mužské áčko, kterému se podařilo vyhnout sestupu a i v ročníku 2024 bude pokračovat v nejvyšší tuzemské soutěži.


„Byli jsme rádi, že muži udrželi zužující se Extraligu. Největším úspěchem však byla skutečnost, že jsme nasadili tým do každé kategorie,“ zhodnotil výsledky sportovní ředitel Pragy Pavel Syrový a dále upozornil na potřebu shovívavosti vůči výsledkům dětských kategorií: „Do kategorie U12 je nejdůležitější všestranný sportovní rozvoj. Výsledky jsou fajn, ale těch se v takto raném věku dá dosáhnout i na úkor budoucího rozvoje sportovců. A o ten nám jde v trenérském týmu na Pragovce v první řadě.“


Co se počtu účastnících týmů týká, v letošním roce tak Praga sklidila, co během posledních více jak desíti let trpělivě „sázela“. Seniorský tým by již brzy na pravidelné bázi měli doplňovat junioři, které zase každoročně doplňují kadeti, a tak dále. Jedná se o stav, kterého si v českém ragby přeje dosáhnout téměř každý klub. V praxi je to přitom raritou. Pouze pět klubů v republice se alespoň formou společenství zúčastnilo každé soutěže ve smíšených a mužských kategorií.


A co ženy a dívky? Oprávněně můžete podotknout, že jsme sice ve všech kategoriích mužů a chlapců, ale zapomínáme na výlučně dívčí a ženské kategorie. Jak jsme informovali v předešlých zprávách, i v této oblasti již brzy dojde ke změně se vznikem ryze dívčího týmu.

Celkový přehled sportovních výsledků dosažených během jara 2023 najdete na soupisu níže:


Muži senioři:

  • 5. místo v Extralize ragby XV

  • 5. místo na Mistrovství ČR v ragby 7s

  • 3. místo ve 2. lize ragby XV

Junioři (chlapci U18):

  • 5. místo v lize ragby XV

  • 5. místo na Mistrovství ČR v ragby 7s

Kadeti (chlapci U16):

  • 5. místo na Mistrovství ČR v ragby 7s

  • 6. místo v lize ragby XV

Kategorie U14 (smíšená):

  • 4. místo na Mistrovství ČR v ragby 7s

  • 4. místo v lize ragby XV

Kategorie U12 (smíšená):

  • 3. místo na celostátním přeboru

Kategorie U10 (smíšená):

  • 4. místo na celostátním přeboru

Kategorie U8 (smíšená):

  • 6. místo na celostátním přeboru

Jarní posily se vrací do Jižní Afriky

Významný podíl na udržení Pragy v Extralize měli i dva hráči z Jižní Afriky, která Pragovka během jarní části sezóny angažovala. Sonwabiso „Soso“ Mqalo a Monwabisi „Landon“ Mkhwakhwi se poprvé v dresu Pragy objevili 1. dubna v utkání proti smíchovské Tatře. Následně jsme je mohli vidět v každém dalším utkání áčka, občas si „šťouchli“ i za béčko a nechyběli ani na Mistrovství ČR v sedmičkovém ragby, které se konalo na začátku července v Olomouci.


„Troufám si říct, že bez jejich pomoci bychom letos sestoupili. Kromě položených pětek tým táhli i zkušenostmi a příkladem na hřišti,“ komentoval jejich působení velezkušený hráč Pragy Petr Čížek.


„Patří jim velký dík za jejich výkony i pomoc Pragovce. Bylo mým velkým potěšením, že jsme je měli v týmu,“ chválil jarní posily z Jižní Afriky i prezident klubu Luděk Kudláček.


Kromě výkonů na hřišti byli Soso a Landon k dispozici klubu i během náborových akcí a tréninků dětí. Jejich přínos, zejména ukázku vyspělé krokové techniky ocenil například trenér kategorie U10 Jan Šonka: „Učí naše hráče správné přihrávky, chytání vysokých míčů, ale hlavně se zaměřují na techniku běhu. V tom je rozdíl mezi nimi a tuzemskými hráči největší. Běžecké dovednosti, správný „sidestep“, to jsou velmi důležité ragbyové prvky, které si mladí hráči ve věku osm až deset let z těchto tréninků odnášejí.“


Oba hráči se do své vlasti na opačné straně zeměkoule vrátili 4. července. Do jejich dalšího působení jim přejeme mnoho zdaru.


Pragovka se připravuje na svátek ragby

Během září a října proběhne Mistrovství světa v patnáctkovém ragby ve Francii. Konání této významné akce, kterou pravidelně přenáší Česká televize, je obdobím, kdy se ragby dostává i do povědomí neragbyové veřejnosti. Pro náš sport i klub tedy vítaná příležitost rozšířit řady fanoušků, podporovatelů i sportovců. I proto vedení našeho klubu považuje řádnou přípravu na podzim jako jednu z klubových priorit pro rok 2023. Jak přípravy probíhají? Ptali jsme se koordinátorky pro MS v ragby na Pragovce, Eriky Linduškové.


„Přípravy na MS jsou v plném proudu. Klub zprostředkuje fanouškům projekce vybraných zápasů z Francie, které se budou odehrávat v září a říjnu,“ popisuje Erika část programu, která bude probíhat v klubovně. Nezůstane ale pouze u pasivního sportování.


„Plánujeme několik otevřených tréninků pro veřejnost, kde umožníme příznivcům tohoto sportu, aby si vyzkoušeli bezkontaktní formu ragby na vlastní kůži. Celá akce se ponese v duchu přátelských setkání nejen stávajících členů klubu, ale také příznivců, kteří k nám zavítají přímo z “ulice”,“ zakončuje hlavní organizátorka doprovodného projektu na Pragovce, který se rozeběhne spolu s turnajem ve Francii 8. září.


Důstojné toalety pro dámy již ve výstavbě

I přes dosavadní absenci ryze dívčího týmu byla Praga z pohledu počtu registrovaných hráček pátým největším klubem. K tomu přičtěme všechny maminky, fanynky a trenérky. Ty všechny byly nuceny se dělit o jediný záchod v celém areálu hřiště. Jediný záchod, který byl navíc v poslední době často postižen poruchami. „Happy end“ je naštěstí již v dohlednu.


Během července započala slibovaná rekonstrukce, v jejímž rámci bude prostor dámských toalet rozšířen a lépe uspořádán. Potřebný prostor bude získán racionalizací pánských toalet. Autorem projektu je inženýr architekt Jan Havlíček, mimo jiné člen výkonného výboru RC Praga.


Díky štědré podpoře partnerů proběhne rekonstrukce za minimální spoluúčastí ze strany klubové kasy. Veliké poděkování patří společnostem Sanitop a Colorteam, dále pak osobě Tomáše Holovského.


Plánovaný termín dokončení je zatím bezpečně před začátkem podzimních akcí, tedy před konáním sportovního příměstského kempu Praga 2023.



bottom of page