top of page
  • Petr Skála (ceskeragby.cz)

Beseda v centru sociálních služeb P9

Se svolením autora přejato z webu České ragby.


Vše začalo už v dubnu 2020, kdy pražský ragbyový klub Praga v době vyhlášeného nouzového stavu, při kterém byly uzavřeny školy, sociální zařízení, obchody, restaurace a značně omezené byly výrobní provozy uspořádal peněžní sbírku na podporu klientů umístěných v centru sociálních služeb Prahy 9. Sbírka se setkala s nečekaným zájmem vyjádřeným výsledkem v podobě získaných financí. Tak se stalo, že začátkem května 2020 předal prezident klubu Luděk Kudláček za přítomnosti místostarosty Prahy 9 Adama Važanského do rukou ředitelky centra

Michaele Žáčkové symbolický šek v hodnotě 74 211 Kč.

Ústav tehdy oznámil, že tuto částku použije na zakoupení kolenní motodlahy v přibližné hodnotě 100 tisíc korun. Ragbyová Pragovka tím jako sportovní klub pomohla k pohybu lidem, které osud odkázal na lůžko, ale to nebylo všechno. Při té příležitosti byla domluvena také návštěva ragbistů v centru za účelem uspořádání besedy o ragby. K té však z důvodů různých stupňů vyhlášených karantén a zákazů návštěv nemohlo v roce 2020 dojít a nedošlo k ní ani v následném roce.


Ragbisté Pragy na domluvu nezapomněli a na besedu mezi seniory přišli až 16. ledna 2022 v sestavě mužů, kteří právě pro hru se šišatým míčem v tuzemsku mnoho dokázali.


Šestaosmdesátiletý Eduard Krützner senior byl ve své ragbyové kariéře snad vším významným, čím lze v ragby být, protože jako ligový hráč se brzy stal i reprezentantem, později kapitánem reprezetace, následně trenér působících nejdříve ve Francii, pak po návratu ze zahraničí v Pragovce, trénoval reprezentaci, byl však i generálním sekretářem České rugbyové unie a nakonec i prezidentem této Unie. Eduard Krützner senior, který byl jako první uvedený do Síně slávy českého ragby, stále svůj oblíbený sport sleduje a komentuje pravidelně dění doma i ve světě na webových stránkách ragbyového magazínu ceskeragby.cz.


Druhým v partě ragbyových vypravěčů na besedě se seniory byl kapitán ragbyového týmu Pragy a bývalý kapitán reprezentace Petr Čížek, který ač mu ještě nebylo ještě čtyřicet let, přesto již zažil s ragbyovým míčem plno událostí, protože se ragby začal věnovat v ragbyové přípravce pod dohledem trenéra svého dědečka Jana Kudrny už od svých pěti let.


"Byla to velmi zajímavá beseda, už tím, že s námi o ragby besedovaly ve větším počtu zastoupené ženy. Byl jsem překvapený, jaký všichni, i několik můžů, kteří s námi besedovali, měli všeobecný přehled o sportu a i o ragby toho věděli dost. Bez nádsázky mohu říci, že jsme v Kulturně, aktivizačním centru pro seniory Prahy 9 po besedě získali celou sestavu ragbyových příznivců a domluvili jsme se s nimi, že pokud to půjde, rádi je uvítáme i v hledišti pragováckého hřiště na ragby, které uvidí na vlastní oči," řekl pro ragbyový magazím ceskeragby.cz Eduard Krützner senior.

bottom of page