top of page
  • rugbypraga.com

Hráči Pragy "na export"


Tento článek byl původně zveřejněn v předzápasovém programu utkání Praga - Tatra, hraném 12. října 2019.

Během podzimní části sezóny se dvěma hráčům Pragy podařilo získat angažmá v zahraničí. Absence Dana Hoška a Alberta Froňka (mj. hráčů českého národního týmu) je sice pro Pragu oslabením, na druhou stranu se jedná o skvělou vizitku klubu a motivaci pro další mladé hráče, kteří by chtěli zakusit ragby za hranicemi. O obou borcích přinášíme krátkou reportáž.

Dan Hošek

Dan, hrající nejčastěji na vazači, patřil v posledních letech k základním stavebním kamenům jak Pragy, tak i národního týmu. Nyní však obléká dres univerzity v Newcastlu, kde studuje program „International Business Management“. V místním univerzitním týmu se drží pozice vazače, na které během uplynulé středy nastoupil již k druhému utkání. „Mým cílem je dostat se do A-týmu, který hraje BUCS (British Universities and College Sport)“, netají se svou ambicí dostat se do elitní univerzitní ligy odchovanec Pragy. Kromě ragby, kterému se naplno věnuje tři dny v týdnu, se Dan seznamuje i s univerzitou a, jak trošku tajemně dodává, objevuje i různá zajímavá místa ve městě. Fanouškům Pragy vzkazuje, aby podpořili Pragovku během dnešního utkání s Tatrou a odměnili tak hráče za jejich výkon v Říčanech. Jak sám dodává, „Pragovka má potenciál bojovat o titul a ten i vyhrát“.

Albert Aaron Froněk

Historie Alberta na Pragovce je relativně krátká, byť s hlubokými rodinnými kořeny – jeho dědečkem byl Přemysl Erben, zvaný „Louskáček“. Ač odchován v Říčanech, do Pragovky rychle zapadl a v poslední sezóně se stachl jednou z jejích neodmyslitelný tváří. Mladý rusovlasý útočník nově působí v irském R.F.C. Dolphin a má za sebou již dvě utkání, ve kterých si vyzkoušel pozici zadáka a třičtvrtky. „Hrajeme na stadionu Munster, takže asi nejlepší možný podmínky“, chválí zázemí klubu Albert Froněk, který v Irsku bydlí společně s dvěma spoluhráči ze Skotska a Nového Zélandu. Na rozdíl od Dana, Albert v zahraničí nestuduje a kromě ragby si přivydělává v účetnictví. Kromě ragby a účtování si dokáže najít i čas na cestování po Irsku a sledování zápasů Pragovky. „Minulý víkend mě moc potěšila výhra v Říčanech. Tak doufám, že úspěch bude i v sobotu proti Tatře. Bylo by super postoupit do semifinále z 2. místa,“ hodnotí současnou situaci Pragy v tabulce Albert Froněk.

Jak Albertovi, tak i Danovi přejeme mnoho úspěchů, nejen v ragby, ale i při studiu a objevování jejich nových domovů.

bottom of page