top of page
  • rugbypraga.com

Sedmičkový bronz pro Pragu


Ačkoli se pozornost soustředí na blížící se začátek "patnáctkové" extraligy, připomeňme si krátce, že zítra to bude týden, co senioři Pragy získali sedmičkový bronz. (Foto: Petr Skála)

O pořadí klubů v Mistrovství České republiky v sedmičkovém ragby se rozhodlo během jediného turnaje, který se odehrál během minulého víkendu 25.-26. srpna v Petrovicích. Během prvního dne se hrály utkání ve skupině, den druhý potom patřil play-off.

Pragovka byla na základě výkonů z předchozích dvou turnajů (Přelouč a Bystrc) nasazena do skupiny "B" společně se Spartou, Bystrcí a domácími Petrovicemi. Hned v prvním zápase vyzvali Medvědi úřadujícího mistra ze Sparty. Do zápasu vstoupila Praga lépe a ujala se vedení. Poté mohla vedení navýšit, ale ani tři trestné kopy pět metrů od brankoviště soupeře nestačily. Byla to naopak Sparta, která využila chyb a dvakrát skórovala. V druhém poločase se vývoj opět přelil ve prospěch Pragy, avšak Spartě se podařilo vyrovnat a v úplně poslední minutě i výsledek pětkou otočit - SPA:PRG 26:19. Zbytek prvního dne se pak Praga vezla na vítězné vlně - domácí Petrovice zdolali 29:5 a sedmičkové specialisty z Bystrce 40:5. Díky těmto výsledkům skončila Praga ve skupině na 2. místě a v semifinále ji čekal 3. tým ze skupiny "A".

Tím týmem byly Říčany. K vzájemnému čtvrtfinálovému boji došlo v neděli od dvanácti hodin. Jednalo se o vyrovnaný souboj. Pragovka během předchozích utkání těžila zejména z převahy v držení míče, Říčany se ale šišky jen tak nevzdávaly. Nakonec ale utkání vyznělo lépe pro Pragu, která zvítězila 33:12.

Semifinálovým soupeřem Pragy byl vítěz skupiny "A", smíchovská Tatra. Praga nastoupila do utkání s respektem a snahou držet se "své hry". Na Tatru ale neměla. Pragovce již od začátku nevycházely "jistoty" - příjem z výkopu, vlastní mlýny a držení míče. Tatrovka nemilosrdně trestala, v utkání zvítězila poměrem 48:0 a zaslouženě postoupila do finále.

Chuť si tak Praga mohla alespoň částečně spravit v utkání o 3. místo. Soupeřem jí byl výběr Přelouče, který byl po dvoudenních bojích oslaben o některé z opor. Medvědi se na raněné Bizony vrhli s vervou a se snahou odčinit předchozí selhání celkem úspěšně. Svého soupeře porazili 35:0 a získali tak republikový bronz.

Vítězem celého turnaje se nakonec stala ve velmi dramatickém finále Sparta. Tatra brala stříbro. Příjemnou tečkou za dvoudenním zápolením byl závěrečný raut pro hráče, během kterého zúčastnění sportovci nabrali síly do nového týdne.

Bronzové medaile získali (v abecedním pořadí): Baňka, Boháček, Čížek, Forst, Fuchs J., Hopp, Hrníčko, Kulhánek, Lištván, Matras, Náse a Pešek.

Díky patří také Albertovi Froňkovi, který nemohl nastoupit z technických důvodů, tým však podpořil přísunem vody. Dále touto cestou děkujeme hráčům, kteří se účastnili předchozích turnajů (Novotnému, Vadinovi, Vaniščákovi, Štochlovi, Hoškovi, Žaludovi, Hynkovi a Skotnickému), trenérům (Šusterovi a Novákovi) a vedoucímu vodního zásobování, paní Forst.

bottom of page