top of page
  • rugbypraga.com

Stříbrný konec roku 2017 pro "áčko"


V sobotu, 4. listopadu nastoupil A-tým Pragy ke svému poslednímu soutěžnímu utkání v roce 2017. Jednalo se o skutečný vrchol - finále Poháru ČSRU hrané na "národním" ragbyovém stadionu Na Markétě. Soupeřem Pragy byla Sparta, hrálo se proto nejen o unijní trofej, ale i o Vysočanský pohár, byť paradoxně ne na území Prahy 9.

Trenéři a hráči udělali během předcházejícího týdne maximum pro přípravu na důležité utkání. Množství tréninkových jednotek a porad významně vzrostlo, hráči Pragy proto nastupovali do utkání se zdravým sebevědomým. Začátek samotného zápasu se však Medvědům nevyvedl. Již v páté minutě pronikl do brankoviště vazač Sparty Michal Křižánek, a získal tak pro svůj tým rychlé vedení (7:0). Pro borce Pragy to byla facka, na kterou rozhodně nereagovali nastavením druhé tváře. Hra se na zhruba dvacet minut přesunula do čtvrtiny Sparty. Praga se postupným útokem dostávala blíže a blíže, ke kýženému zakončení však nedošlo. Sparta dala Pragovce lekci z efektivity ve 25. minutě. Protlačovaný míč dostal do pětkoviště Medvědů Jan Benda, společně s jejich bývalým spoluhráčem, nyní mlynářem Sparty, Emiliem Caldaronim. Praga se vydala znovu na zteč, ale pětkoviště hráčů v rudých dresech jim bylo zapovězeno. Sparta uštědřila Pragovce ještě jednu pětku, tzv. "do šatny", ve 38. minutě. Pokládal podruhé velmi dobře hrající Křižánek. Schneider navíc proměnil i třetí konverzi z těžkého úhlu a tak šly obě mužstva do šaten za stavu 21:0.

Úvod druhé půle působil vyrovnaným dojmem, hrálo se převážně na půli hřiště. S ubíhajícím časem si ale opět začali alespoň optickou převahu budovat hráči Pragy, kterým se konečně ve 49. minutě podařilo položit první pětku. Jejím autorem byl Radim Backa (21:5). Sparta ale okamžitě kontrovala. Na konci "rudého" přečíslení byl Pavel Pytela, a Sparta znovu vedla o tři pětky (28:5). Ukazatel skóre se měnil za dalších deset minut, kdy Richard Novák skóroval u pravého rohového praporku (28:10). Sparta se navíc vinou nedisciplinovanosti dostala do početního oslabení. O kontaktní pětku se v 70. minutě postaral Tomáš Forst, který se vrátil po zranění a předvedl své typické sólo. Čížek byl úspěšný s konverzí (28:17). Devět bodů rozdílu ve skóre a deset minut do konce utkání byly podmínky slibující závěrečné drama. K tomu ale nedošlo. V 73. minutě předvedl Sparťanský útok efektivní a efektní sérii přihrávek, na jejichž konci byl skórující Ladislav Šelepa. Po konverzi stoprocentního Martina Schneidra 35:17. Do konce utkání se již stav nezměnil, a tak kapitán Sparty Páv mohl zvednout nad hlavu oba Poháry.

Oslavný "Vodopád", a ani jeho nová "cover" verze "Rokytka", tak Na Markétě nezazněly. Praga přidala do sbírky cenných kovů "stříbrnou". Společně s extraligovým bronzem můžeme v klidu konstatovat, že pragovácké ragby v roce 2017 patřilo ke špičce na české a moravské scéně. I přes to, že cíle byly nejvyšší, muži Pragy si zaslouží uznání za objektivně úspěšnou sezónu! Obzvláště za to, že do přípravy na finále obětovali maximum času a energie. A společně s nimi zaslouží poděkování i fanoušci, kteří věrně doprovázeli seniorské týmy během jejich zápasů. Všem díky a těšíme se na nový ročník Extraligy, který začne na jaře 2018!

Body Pragy: Backa 5, Novák R. 5, Forst 5 a Čížek 2.

Sestava Pragy: Král, Novák M., Šťastný, Backa, Holovský, Kulhánek, Náse, Hošek, Novák, Forst, Chupík, Samet, Žalud, Hrníčko a Čížek.

Lavička Pragy: Matras, Vazač, Máca, Boháč, Hopp, Malý a Žák.

RT: Šuster, Krützner (trenéři), Přibyl, Zámečník, Stárová (fyzio), Novák R. a Kolář (water boys).

Fotografie: Petr Skála (České ragby)

bottom of page