top of page
  • rugbypraga.com

Praga bude hrát jen o bronz


Ani v odvetném semifinálovém zápasu se Pragovce nepodařilo přetnout vítěznou šňůru Sparty. Sparta zvítězila na domácím hřišti 27:13, a postoupila tak do finále, ve kterém se utká s Tatrou.

Druhé vysočanské klání přitom začalo z pohledu Pragy slibně. Ta nastupovala do utkání s devítibodovým mankem, a hned ve čtvrté minutě z něj pět bodů umazala. Bylo to díky pětce Richarda Nováka (viz foto výše), která byla vyústěním postupného útoku. Prakticky až po této pětce si hráči Sparty "sáhli" na míč.

Pro Spartu byla inkasovaná pětka jako polití živou vodou. Hra se přesunula do dva-a-dvacítky Pragy, kde se Sparta snažila atakovat brankoviště. Praga se však houževnatě bránila, a tak Sparta získala své první body až z trestného kopu Pantůčka v 18. minutě.

K otočení skóre došlo v minutě 28. Sparta rozehrála útočnou akci na pravé křídlo, které se ještě obráncům Pragy podařilo pokrýt. Následující sehrávka na nabíhajícího Chmelíka však byla už pro bránící hráče příliš. Sparta se dostala do vedení 10:5 - proměněn byl i následující kop po pětce. Za tohoto stavu hlavní rozhodčí utkání Jaroslav Bednařík ukončil první poločas.

Nástup do druhé části zápasu vyšel Spartě. Praga nezvládla příjem míče z výkopu, přišla o něj a Sparta se dala ihned do útoku. Po třech fázích se k míči dostal Jiří Pantůček, který ustál skládku dvou hráčů Pragy a doběhl do brankoviště. Sparta díky tomu bodově odskočila na 15:5.

Aby si hráči Pragy udrželi možnost postupu do finále, museli okamžitě jednat. A tak i učinili. Šesti stovkám přítomných diváků předvedli pohlednou útočnou akci, na jejímž konci předal Filip Fuchs míč Tomáši Forstovi. Tomáš Forst měl před sebou volnou cestu do pětky, kterou mu až skládkou za krk zhatil zadák Sparty. Rozhodčí Bednařík nařídil trestnou pětku, a Petr Čížek přidal ještě dva body z konverze (15:12).

Zatímco v úvodu v mlýnech měla navrch Praga (důkazem toho budiž první pětka Richarda Nováka), po vystřídání se na koně dostala Sparta. V 55. minutě přišla právě z mlýnu pětka, která se dá označit za rozhodující celé série. Sparťanský roj přetlačil svého soupeře až do jeho brankoviště, a Dan Chmelík měl celkem snadnou úlohu - musel pouze přiklepnout míč. Pantůček se posléze nemýlil jako kopáč, a Sparta tak bodově odskočila na rozdíl deseti bodů (22:12).

Sparta od té doby kontrolovala hru. V 62. minutě přidal Pantůček ještě další tři body z trestného kopu a upravil stav na 25:12. Další body v zápase nepadly. Diváci se ale určitě ani tak nenudili, jelikož nasazení hráčů obou týmů bylo vysoké, o čemž svědčí i vysoké množství přestupků a přestávek na ošetření. Utkání skončilo 25:12 pro Spartu.

Sparta tak pokračuje ve své spanilé jízdě do finále. Nutno říci, že po zásluze. Pragu čeká za dva týdny na Markétě bitva o 3. místo. Jejím soupeřem bude Vyškov, který po domácím vítězství byl poražen v odvetě na Tatře, a v součtu bodů následně vyřazen kvůli horšímu skóre.

Sestava Sparty

Palm, Benda, Skall, Brádle, Páv, Hruška, Kučera, Chmelík, Pailodze, Vokrouhlík, Pytela, Sulamanidze, Pantůček, Hřebačka R. a Schneider.

Lavička: Indrák, Štandera, Gabidzashvilli, Havlíček, Černý, Hřebačka L., Šelepa.

RT: Okleštěk, Dezort, Kozlík, Šaroch, Keresteynová, Pšenička a Stuchlík.

Sestava Pragy

Matras, Novák M., Staněk, Hošek, Holovský, Boháč, Náse, Kulhánek, Novák R., Čížek, Chupík, Fuchs F., Samet, Hrníčko a Forst.

Lavička: Král, Vazač, Máca, Jung J., Brodský, Zbořil a Žák.

RT: Krützner E. ml., Šuster, Přibyl a Voves.

Body Sparty

Pantůček 15 (1x P, 2x TK, 2x KPP) a Chmelík 10.

Body Pragy

Novák R. 5, Čížek 2 a 1x trestná pětka.

bottom of page