top of page
  • rugbypraga.com

Praga - Sparta 17:26


V prvním semifinále se Praga favorizované Sparty nezalekla a před více než třemi sty diváky předvedla svůj nejlepší výkon na jaře 2017. Utkání mělo pro Pragu hořkou tečku v podobě inkasované pětky v závěru utkání, díky níž zápas skončil 17:26.

Ale začněme pěkně po pořádku. Utkání bylo zahájeno ve 14:00 poté, co byl Spartě předán pohár Tondy Frydrycha za vítězství v základní části Extraligy. Na hráčích Pragy byla znát nažhavenost na play-off. Medvědům se vyhnula letargie, kterou často trpí na začátcích utkání, a na svého soupeře pořádně nastoupili. Bojovnost nesla první ovoce již ve třetí minutě, kdy Čížek proměnil trestný kop ze čtyřiceti metrů (3:0). V 16. minutě se ke slovu dostala Sparta, která předvedla jednu ze svých pověstných útočných akcí vedoucí k pětce na pravém křídle. Pokládal Jindra, stav 3:5 pro Spartu.

Velkou radost domácímu publiku přinesla 23. minuta. Sparta nezvládla rozehrávku ve vlastní dva-a-dvacítce a přišla o míč. Hráči Pragy neváhali, rychle rozehráli a přímo pod háčko pokládal Sebastian Náse. Čížek s konverzí neměl žádné problémy, a vedení se tak přehouplo na stranu Pragy (10:5).

Na Sparťanech byl znát určitý posun v přístupu k soupeři. V úvodu utkání chtěli bodovat pouze z pětek. Nyní, když přišla příležitost trestného kopu v ucházející vzdálenosti od háčka Pragy, neváhali a háčko atakovali. To jim přineslo body poprvé na konci prvního poločasu, kdy Pantůček snížil na 10:8. Drama tak mohlo po výměně stran pokračovat.

Trenéři Pragy odvedli v šatnách skvělou práci a namotivovali své svěřence k razantnímu vstupu do druhé půle. Akce se ihned po výkopu přenesla na půlku Sparty. Ve 42. minutě Sparta odklízela odkopem míč od své brankové čáry. Míč však našel ruce Tomáše Forsta, který prokličkoval obranou Sparty a donesl míč až do brankoviště. Ani poté se Čížek nemýlil a Praga tak vedla již 17:8.

V týmu Sparty došlo k obměně na klíčové pozici útokové spojky, na kterou se posunul kapitán Pavel Vokrouhlík. Ve 45. minutě proměnil trestný kop Pantůček, a tak snížil na 17:11 z pohledu domácí Pragy. V následujících minutách to byl favorit ze Sparty, který se začal dostávat "na koně". V 55. minutě se Sparta dotáhla na rozdíl jediného bodu, když pokládal Chmelík (17:16). Nedlouho poté měla Sparta dvě příležitosti otočit z trestného kopu. Vyšel až druhý pokus v 64. minutě (17:19 pro Spartu).

Klíčový okamžik utkání nastal v 71. minutě. Vazač Pragy Michal Kulhánek složil soupeře za krk a sudí Heřman ho vykázal na 10 minut ze hřiště, což v tu chvíli znamenalo do konce utkání. Sparta přesilovku využila v 76. minutě. Na levém křídle přečíslila domácí obránce a Richard Hřebačka si připsal pětku na svůj bodový účet. Pavel Vokrouhlík se navíc nemýlil z následného kopu a tím dostal skóre do své finální podoby. Sparta zvítězila v prvním semifinále 17:26.

Odveta se bude hrát nadcházející sobotu, 10. června na Spartě. Věříme, že skvělé obecenstvo ze včerejšího zápasu nebude chybět ani příště. Pragovka bude potřebovat velkou podporu - pojede na Spartu s devíti bodovým mankem. Devět bodů však není nic, co by se nedalo v ragby dohnat. Zvlášť pokud Praga předvede stejnou hru, jako během včerejšího utkání.

Jelikož se včera jednalo o poslední domácí utkání Pragy, rádi bychom poděkovali všem věrným, kteří během sezóny 2016/17 docházeli na Pragu. Veliké díky náleží i všem dobrovolníkům, kteří se podíleli na organizaci odehraných utkání. Bez utkání s kvalitní atmosférou a nezištné práce dobrovolníků se totiž náš krásný sport do popředí nedostane! Ještě jednou DÍKY!

Sestava Pragy:

Základní sestava: Matras, Novák, Staněk, Hošek, Holovský, Boháč, Náse, Kulhánek, Novák R., Čížek (c), Hrníčko, Žalud, Samet, Fuchs F. a Forst.

Lavička: Král, Vazač, Máca, Jung, Brodský, Chupík a Syrový.

Trenéři: Krützner a Šuster

Fyzio: Přibyl a Zámečník

H2O tým: Voves a Malý

Body Pragy:

Čížek 7 (2x KPP, 1x TK), Náse 5, Forst 5.

Sestava Sparty:

Základní sestava: Indrák, Benda, Kučera, Skall, Brádle, Sumalanidze, Chmelík, Loutocký, Pailodze, Jursík, Jindra, Vokrouhlík (c), Pantůček, Hřebačka a R. Pytela.

Lavička: Palm, Štandera, Okleštěk, Havlíček, Marek, Hřebačka L. a Černý.

Trenéři: Okleštěk a Dezort.

Fyzio: Dvořák, Kozlík, Šaroch a Keresteinová.

H2O tým: Páv a Hruška.

Body Sparty:

Pantůček 6 (2x TK), Vokrouhlík 5 (1x TK, 1x KPP), Hřebačka R. 5, Chmelík 5 a Jindra 5.

Rozhodčí:

Heřman, Breburda, Mendes a Haitman.

Foto převzato se souhlasem autora z webu České sportovní listy.

bottom of page