top of page
  • Vít Moravec

Praga–Říčany 31:14


Pragovka zvládla i třetí domácí utkání této sezóny, na svém hřišti porazila Říčany přesvědčivě 31:14 a upevnila si průběžné druhé místo v tabulce. Medvědi definitivně zlomili odpor soupeře až po přestávce třemi pětkami v průběhu dvaceti minut, Mountfield v závěru už pouze korigoval. O titulu krále podzimu tak rozhodne páteční zápas na Spartě, jež zaváhala na hřišti Tatry.

Domácí trenéři Krützner se Šusterem zarotovali pro dnešní utkání sestavou: „Chtěli jsme dát prostor i ostatním klukům, prostě a jednoduše hrají a pracují dobře, takže si šanci zaslouží,“ vysvětlil po zápase Eduard Krützner do mikrofonu přítomným divákům na stadionu. Chvíli ale trvalo, než se obměněná sestava Pragy dostala do tempa.

První šancí na skórování z trestného kopu hostující Kučera pohrdl, navíc chvíli nato Říčanští předvedli nepovedený obranný odkop a po následném mlýnu donesl šišku za koncovou čáru Michal Novák. Po úspěšné konverzi Čížka byl tedy stav 7:0.

To byl však na dlouhé minuty jediný světlý útočný moment domácích. Kolem 15. minuty předvedl Mountfield drtivý tlak, kdy držel několik minut své soupeře na pěti metrech, obrovský nápor ale Pragovka heroicky ubránila. Následně inkasoval z rukou skotského sudího žlutou kartu Radim Backa a Říčany trestaly – po pětce Schlangera a prokopnutí Kučery bylo vyrovnáno.

Hostující tlak pokračoval ruku v ruce s houstnoucím deštěm, ale nakonec se ve 37. minutě přece jen radoval favorit – trestný kop hráčsky zahraný do autu následně přinesl první pětku Danu Hoškovi. Tu potvrdil dalším úspěšným kopem Čížek a do kabin se šlo za stavu 14:7.

Druhý poločas už se nesl jednoznačně v režii domácí Pragy. Druhou pětkou se blýskl hráč zápasu Dan Hošek a při stavu 21:7 už došlo i na pohledné akce pro diváky – v 57. minutě vyzval Samet pokopnutím mezi obránci ke skórování Tomáše Forsta a v 63. minutě pak došlo na zlatý hřeb celého klání, když Čížek milimetrově přesným křížným kopem opět našel přesně náruč Tomáše Forsta. Krásná akce, stav 31:7.

Medvědi v obraně viditelně polevili, Říčanští naopak toužili upravit skóre zápasu do přijatelnější podoby, což se jim také podařilo – soustavný tlak na křídle přetavil v body Matěj Růžička a Jan Kučera následnou konverzí stanovil konečný stav zápasu na 31:14.

Závěr zápasu si hráči užívali, hrálo se ještě dlouho přes 80. minutu a běhavý výkon obou celků v posledních minutách musel bavit i přítomné diváky.

Praga si připsala plný počet pěti bodů, a bodově tak dohnala vedoucí Spartu, která padla na hřišti Tatry Smíchov 34:27. V pátek 28. 10., tedy v den státního svátku, se můžeme těšit na skutečné vyvrcholení první poloviny sezóny v podobě přímého souboje o titul půlmistra.

RC Praga Praha – RC Mountfield Říčany 31:14 (14:7)

P: 11. Novák, 37. Hošek, 49. Hošek, 57. Forst, 63. Forst – 25. Schlanger, 68. Růžička

TK: Kučera 0/1

K: Čížek 3/5 – Kučera 2/2

RC Praga Praha

Sestava: Král J., Novák M., Staněk D., Backa B., Voves R., Hošek D., Náse S., Boháč M., Hopp M., Čížek P., Chupík J., Žalud J., Fuchs F., Novák D., Forst T.

Náhradníci: Matras T., Vazač K., Kalina P., Charvát M., Samet M. A., Novák R., Brodský V.

Trenéři: Eduard Krützner, Roman Šuster

RC Mountfield Říčany

Sestava: Sosnovec J., Juzl M., Mareček D., Růžička M., Chytil L., Hynek M., Richtr D., Polášek D., Šedivý J., Kučera J., Knápek M., Rohlík J., Schlanger M., Froněk A., Dufek J.

Náhradníci: Landsinger M., Hemelík N., Macháček L., Viewegh J., Šedivý J., Brabec A.

Trenéři: Antonín Brabec, Jan Kobián

foto: Petr Skála (ceskeragby.cz)

(vm)


bottom of page