top of page
  • JB

Praga vítězně vstoupila do Extraligy



Nescházelo však mnoho, a titulek tohoto článku mohl znít úplně jinak. Ale vezměme to popořádku...

Utkání se hrálo poslední srpnovou sobotu během tropického počasí. Nic neobvyklého pro srpen, avšak celkem nezvyklé pro srpen 2016. Domácím týmem bronzová Praga, jejím vyzyvatelem Slavia.

S horkým počasím se v úvodu utkání lépe popasovali hosté, kteří se ve 13. minutě dostali do vedení po pětce Pasbecqa. Nutno však dodat, že pětka padla po chybě v útočné akci Pragy, a slávistická tříčtvrtka pokládala po sprintu přes celé hřiště (0:7).

Pragu inkasovaná pětka nerozhodila. Byl to právě tým s mědvědem na prsou, který dominoval po zbytek celého poločasu. Většina hry první půle se odehrávala ve dva-a-dvacítce soupeře! Ke snížení na 5:7, z pohledu domácí Pragy, došlo ve 24. minutě - pokládal nejlépe skládající útočník domácích uplynulé sezóny, Jakub Žalud. Ve 37. minutě byl po sérii přestupků vykázán pravý pilíř Slavie Letmančík, a o dvě minuty později, v samotném závěru první půle, Praga využila přesilovku trestným kopem (8:7).

Domácí diváci ale chtěli víc, a tak v začátku druhé poloviny hry se další pětkou blýsknul Jakub Žalud (13:7). Praga měla i nadále územní převahu, i přesto se ve 51. minutě prosadil ještě nedávný hráč Petrovic, dnes Slavie, Král. Jelikož kopáč Slavie se z konverze nemýlil, Slavie byla znovu ve vedení (13:14).

Radost sešívaným vydržela zhruba pět minut. O třetí pětku Pragy se totiž postaral, toho dne debutující, člen legendárního rodinného klanu, Adam Hrníčko. Forst by úspěšný z konverze, a tak Praga vedla 20:14.

K největšímu dramatu ale teprve mělo dojít. V 67. minutě byli Slávisté znovu ve vedení - v poměrně rychlém sledu totiž proměnili trestný kop, pětku a i konverzi (20:24). Praga zakrátko obrátila - pokládal Karel Vazač. Pouhé tři minuty před koncem se z dalšího trestného kopu trefil kopáč Slavie - nepříznivý stav 25:27 z pohledu Pragy. Minuta 78. - rozhodčí Bednařík nařizuje trestný kop a vykazuje dalšího Slávistu na 10 minut. Míč na kopátko staví Forst, který na sebe vzal kopáčské povinnosti po vystřídaní zraněného Čížka. K přestupku došlo zhruba 30 metrů od háčka, v půli cesty od autové čáry ke kolmici vedoucí k brance. Forst zachovává ocelové nervy a posouvá Pragu do vedení o jediný bod (28:27). Po dalších dvou minutách už rozhodčí Bednařík ukončuje utkání a Praga tak vítězně vstupuje do nového ročníku extraligy.

Konec byl šťastný, pro diváky jistě zajímavý, ale na nadcházející soupeře by to nemuselo stačit. Času doladit formu je však dost - příští týden je totiž reprezentační přestávka.

Sestava PRAGY:

Matras - Novák M. - Kalina

Backa - Charvát

Boháček - Boháč - Náse

Novák R.

Čížek (c)

Žalud

Fuchs F.

Chupík Hrníčko Forst

Lavička: Šlosár, Vazač, Novotný, Brodský, Novák D., Bartůněk a Samet

RT: Krützner E., Šuster (trenéři) a Přibyl (masér)

bottom of page