top of page
  • Obrázek autoraJiří Boháček

Praga zvládla vstup do Extraligy


SAM_3711.JPG

V prvním utkání nového ročníku KB Extraligy, ve kterém Praga obhajuje mistrovský titul, si Medvědi poradili s nováčkem, týmem TJ Sokol Mariánské Hory. Zvítězili poměrem 40:13, po poločase 19:8.

Reportáž

Ačkoli byl kalendářně poslední letní den, počasí prázdniny příliš nepřipomínalo. Úvodní hvizd byl doprovázen vytrvalým deštěm, což se odrazilo na celkové, relativně nižší návštěvnosti utkání a také na vysokém počtu technických chyb. Oba týmy se rovněž nevyvarovaly ani přestupkům proti pravidlům. Z jednoho z prvních hosté vytěžili 3 body po trestném kopu. Odpověď Pragy na sebe však nenechala dlouho čekat. Pronásledování nakopnutého míče se již podruhé na podzim vyplatilo Filipu Fuchsovi a po úspěšné konverzi Čížka Praga obrátila na 7:3. Mladší z hrajících bratrů Fuchsů náskok Pragy ještě zvýšil v minutě 13. dalším položením. Po dalším prokopnutí byl tak stav 14:3.

Od tohoto momentu se hra uklidnila a Praga držela opratě ve svých rukách. Hra se odehrávala převážně na polovině Ostravy. Dodatečný klid se Medvědům dostal po pětce Karla Junga, který tak potvrdil úlohu "X-Factoru", jak ho označil server ragby.cz. Komplikace pro vysočanské Medvědy přišla v minutě 35. Za opakované přestupky byl na deset minut vykázán ze hry Voves. Ostrava, složená z hráčů Mariánských Hor a Havířova, přesilovku využila a rojovou hrou donesla míč za brankoviště Pragy v minutě 38. Autorem pětky byl bývalý hráč Pragy, Vlasta Madry. Poločas tak skončil 19:8 ve prospěch domácích.

Během poločasové přestávky byly před hráče Pragy položeny dva scénáře - buď Praga utkání ovládne, anebo se bude trápit a držet hubené vedení až do konce. Odstrašeni druhým příkladem, Medvědi položili počtvrté ve 45. minutě. Chybu v komunikaci při obranném odkopu využil Pavel Syrový. Čížek měl opět kvalitně seřízeno - 26:8.

Na další body si diváci museli počkat až do 63. minuty. Sedmnáct minut po svém příchodu na hřiště ukázal rychlé nohy Pavel Hodan. Hostující hráč z Petrovic položil první ze dvou pětek, a po konverzi Pragovka vytáhla vedení na 33:8. Čestného úspěchu dosáhla Ostrava zhruba osm minut poté. Opět po protlačovaném míči, do brankoviště doskočil čerstvý rojník Duda. Bodovou tečku si však pro diváky připravil Hodan. Jeho pětka v 78. minutě umožnila Čížkovi uzavřít bodový účet utkání. Konečné skóre 40:13.

Sestava Pragy

Kalina - Jung J. - Šroubek, Holovský - Voves, Boháček - Kulhánek - Backa, Syrový - Čížek, Fuchs J. - Fuchs F., Forst - Jung K. - Chupík

Legenda: první řada, druhá řada, třetí řada, spojky, tříčtvrtky, zadní trojka

Body Pragy

Čížek 10b, Fuchs F. 10b, Hodan 10b, Jung K. 5b, Syrový 5b

Reakce trenéra

Po prvním Extraligovém utkání proti Mariánským Horám jsme jako realizační tým samozřejmě spokojeni. Dali jsme šest pětek, a to je velmi pozitivní na úvod podzimní části soutěže. Tým dodržel taktiku a hrál více útokem, protože jsme věděli, že MH přijedou s těžkým a zkušeným rojem.Dali jsme pět pětek útokem a to mluví za vše - 2x Filip Fuchs, 2x Pavel Hodan a 1x Karel Jung. Jen jedno položení nešlo přes útok, zde zazářil Pavel Syrový z postu mlýnové spojky. Negativem tohoto zápasu bylo, že jme udělali až příliš technických chyb - hlavně předhozů.

Multimedia

Fotky: J. Herza, Had

bottom of page